2009. augusztus 15., szombat

Göngyölt máj burgonya pürével


A göngyölt máj, nagyon egyszerűen elkészíthető, mutatós vendégváró, és laktató egytál étel ebédre vagy vacsorára. Most burgonya pürével készítettem, de rizzsel és salátával például majonézes almás kukoricával is nagyon harmónikus ízű.

Hozzávalók:
50dkg csirke máj, szív nélkül,
40 dkg szeletelt bacon szalonna,
vegeta

A burgonya püréhez:
1 kg krumpli,
5 dkg vaj,
1 dl tej,



Elkészítés:

A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, kevés vegetával fűszerezett vízben negyed óráig főzzük. Sózni nem kell, a vegetában lévő sótól ízes lesz, de nem keményedik meg (mert ugye a májat csak utólag sózzuk, hogy ne legyen kemény). A főzésre csak amiatt van szükség, hogy könnyebben tudjuk a májat betekerni majd a szalonnával, és hogy megkapja az alap ízesítését.
A vízből kivéve lecsöpögtetjük, a két részből álló májdarabokat szétvágjuk, és egyenként betekerjük a bacon szeletekkel. A nagyobb darabokra két szelet szalonnát is tekerhetünk. Nem kell külön rögzíteni, megtűzni szépen rá fog sülni. Tűzálló tálba sorakoztatjuk, kevés olajat és vizet öntünk alá és alufóliával lefedve másfél órára sütőbe tesszük. Közepes fokozaton sütjük, másfél óra után a fóliát levesszük, megforgatjuk a májdarabkákat, hogy minden oldaluk piruljon és még fél órára visszatesszük a sütőbe.

Amíg a máj sül, elkészítjük a burgonya pürét. Meghámozzuk és kockákra vágjuk a burgonyát, és sós vízben megfőzzük. Amikor puhára főtt (körülbelül fél óra) lecsepegtetjük, összetörjük és hozzátesszük a vajat a tejet, és még melegen habosra keverjük.



1 megjegyzés:

rongyilla írta...

na majd ezt egyszer kipróbálom :-)

(kár, hogy nem szeretem annyira a májat)